List Haaretz
0

Netanyahu će prihvatiti stvaranje palestinske države

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavit će u nedjelju, u govoru o svojoj vanjskoj politici, da prihvata "mapu puta" ka miru na Bliskom istoku i dvodržavno rješenje sukoba s Palestincima, odnosno stvaranje palestinske države, čemu se do sada protivio, piše u četvrtak izraelski list Haaretz.

Netanyahu će postaviti nekoliko uslova za primjenu tog plana iz 2003., a prije svega da Palestinci priznaju Izrael kao domovinu jevrejskog naroda, što oni odbijaju. On će tražiti i da buduća palestinska država bude demilitarizovana, piše dalje izraelski dnevnik, pozivajući se na izvore bliske premijeru.

Predsjednik izraelske vlade će predložiti da se pregovori s Palestinskom upravom odmah obnove. On će govoriti na Univerzitetu Bar-Ilan kraj Tel Aviva i naglasiti mogućnost za saradnju između Izraela i arapskih zemalja, u svjetlu zajedničke zabrinutosti zbog razvoja iranskog nuklearnog programa.

Predložit će također regionalni mirovni proces, u kojem će arapske zemlje inicirati normalizaciju odnosa s Izraelom, paralelno s izraelsko-palestinskim pregovorima. U govoru će premijer objaviti da jevrejska naselja na Zapadnoj obali nisu prepreka za mir, u trenutku kada SAD traže da Izrael potpuno obustavi izgradnju novih kuća u njima.

Izvori bliski Netanyahuu najavljuju da se on neće povinovati tom zahtjevu i neće proglasiti potpuno zamrzavanje izgradnje, prenose agencije.