Izrael
0

Netanjahu želi da razgovarati s Abbasom o miru

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarao je telefonom s predsjednikom Palestinske samouprave Mahmudom Abbasom i prenio mu da želju da "s njim surađuje i razgovara o miru", navodi se u saopćenju izraelske vlade.

"Premijer je pozvao na suradnju i razgovore te izrazio želju da ih započne kako bi pokrenuo mirovni proces između Izraela i Palestinaca", navodi se u saopćenju.

Radi se o prvom telefonskom razgovoru dva dužnosnika od stupanja na dužnost desničarskog premijera Netanjahua 1. aprila.

"Predsjednik Palestinske samouprave telefonirao je premijeru da mu čestita jevrejski praznik Pesah te naglasio nužnost djelovanja u cilju postizanja mira", navodi se u saopćenje, u kome se dodaje da je razgovor bio "srdačan i prijateljski".

Netanjahu, čija je vlada sastavljena od desničarskih i stranke krajnje desnice, izostavio je u svom inauguralnom govoru da spomene stvaranje palestinske države.

U inozemstvu, svi stavovi stranih dužnosnika upućuju na pozive za uspostavljanje palestinske države, uključujući i stav predsjednika Baracka Obame, koji se zauzeo za stvaranje mirne palestinske države pored Izraela.