Svijet
66

Nesvakidašnji prizori na izborima u Turskoj: Vjenčanice i blizanke u devetoj deceniji života

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Mladi bračni par iz Erzuruma, na sjeveroistoku Turske koji je danas organizirao svadbu, odlučio je prvo doći na biračko mjesto i glasati, a zatim otići u svadbeni salon.

Budući mladenci Yesim i Serkan Celik su uz pratnju svirača i svadbene povorke došli da glasaju.

Kako je kazao mladoženja Serkan Celik oni su prethodno zakazali datum vjenčanja, a onda su saznali da će se i prijevremeni parlamentarni izbori u njihovoj zemlji organizirati također 1.novembra.

Budući bračni par Celik je glasao u medresi "Alija Izetbegović" u mjestu Yakutiye, u Erzurumu.

Tri jednojajčane blizanke stare 85 godina svoju građansku dužnost obavile su u mjestu Persembe, okrug Ordu, na sjeveru Turske.

Sestre Emriye, Hacer i Hayriye Sari su jednojačane blizanke pa je komisija koja se bavi nadgledanjem izbora morala biti posebno oprezna da ne bi pogriješila prilikom identifikacije. 

"Nadam se da će nam rezultati ovih izbora donijeti ono najbolje. To mi je jedina želja", kazala je Hayriye Sari.

"Mi dobro znamo šta smo proživjeli. Zbog toga se nadamo da će nam Bog dati ono najbolje", kazala je Emriye Sari, a Hacer Sari se pridružila željama svojih sestara i kazala kako je ustala sa bolesničke postelje kako bi došla i glasala.

Možda i najstariji glasač na prijevremenim parlamentarnim izborima u Turskoj je Mehmet Esen star 130 godina.

Esen živi u selu Gedikkasar, okrug Siirt, na istoku Turske, a na današnjim izborima svojoj zemlji i sugrađanima je poželio mir, blagostanje i bratstvo. Esen se novinaru AA obratio na kurdskom jezikui kazao kako su Kurdi i Turci stoljećima živjeli u suživotu i borili se za iste ciljeve.