Sergej Lavrov
0

"Nešto se može uraditi s iranskim prijedlogom"

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u Moskvi da u iranskom prijedlogu o rješavanju nuklearnog programa te zemlje ima korisnih elemenata.

"Na osnovu letimičnog pregleda iranskog dokumenta imam utisak da tu ima nečega što bi se moglo iskoristiti. Najvažnije je da je Iran spreman za razumnu diskusiju o situaciji, o pozitivnoj ulozi koju može odigrati u Iraku, Afganistanu i regiji", rekao je u četvrtak ministar Lavrov akademicima i novinarima iz debatnog kluba Valdaj.

Iranski dokument je u srijedu podijeljen predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Narodne Republike Kine, Francuske, Velike Britanije i Njemačke koje su zadužene za rješavanje pitanja nuklearnog programa Teherana.

Šef ruske diplomatije je dodao da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija neće podržati naftne sankcije za Iran, koji je peti svjetski izvoznik sirove nafte.

Neke od sankcija o kojima se sada razmatra, a među njima su sankcije na izvoz nafte i naftnih proizvoda, nisu mehanizam koji bi primorao Iran da sarađuje, objasnio je Lavrov.

Naprotiv, takve mjere bi dovele do potpune blokade pregovaračkog procesa, pa ih zbog toga Vijeće sigurnosti vjerovatno ne bi podržalo.

Reuters je primijetio kako Rusija, kao jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti ima pravo veta u najuticajnijem tijelu UN-a.

I ostale zemlje uključene u rješavanje iranskoga nuklearnog programa su stalne članice Vijeća sigurnosti, s izuzetkom Njemačke.

Dok zapadne sile optužuju Teheran da razvija nuklearni program radi proizvodnje atomskog oružja, Iran kaže da su njegovi ciljevi miroljubivi, odnosno da je to radi proizvodnje struje.

Američki predsjednik Barack Obama je kazao da će Iran ako ne prihvati pregovore do kraja septembra, biti suočen s mnogo oštrijim sankcijama koje će se možda odnositi i na naftnu industriju.