Sporne odluke
0

Nestašno dijete Evropske unije: Zbog kojih odluka Poljske se govori o Polexitu

B. R.
Mateusz Morawiecki (Foto: EPA-EFE)
Mateusz Morawiecki (Foto: EPA-EFE)
Ustavni sud Poljske je 7. oktobra odlučio da ustav ove države ima primat nad zakonodavstvom Evropske unije. Ovakva odluka je pojedine nagnula na razmišljanje da li će Poljska istupiti iz Unije.

Pod izrazito autoritativnom konzervativnom vlašću prevođenom strankom Zakon i pravda (PiS) ova zemlja je postala nestašnim djetetom EU. Premijer Mateusz Morawiecki, kadar PiS-a, donosi odluke koje se ne sviđaju Briselu. Među takvim odlukama je i ova Ustavnog suda.

Poljacima sporne četiri odredbe EU

Prema pisanju online izdanja lista Politico, sud je ocijenio da su četiri odredbe u suprotnosti sa ustavom.

Prva odredba je ona prema kojem su države saglasne da uspostavljaju Uniju koju nazivaju "novom razinom u procesu stvaranja bliskog saveza među evropskim narodima".

Druga je ona koja se odnosi na vrijednosti EU, a to su poštivanje ljudskog dostojanstva, sloboda, demokratija, jednakost, vladavina prava i poštivanje ljudskih prava, što se odnosi i na prava manjina u društvu koje je pluralno, nediskriminatorno, tolerantno, pravedno, solidarno i u kojem postoji jednakost između žena i muškaraca.

Treća je ona kojom se države obavezuju na iskrenu saradnju kako bi jedna drugoj pomagale u izvršavanju zadataka koje Unija postavlja pred njih.

Četvrta odredba je ona koja podrazumijeva formiranje Suda pravde EU kojim će se osigurati poštivanje zakona ove unije.

U Ustavnom sudu Poljske zaključili su da se prvom i trećom odredbom prevazilazi ono na šta je ova država ranije pristala. Za preostale dvije odredbe poručili su da poništavaju poljski ustav, a što se odnosi i na provjeru zakonitosti imenovanja sudija.

Da li je ovo najava Polexita?

Ovakva odluka je podstakla na razmišljanje o tome da li će Poljska ići stopama Velike Britanije - da li će napustiti EU, slijedi li Polexit. Jedan od razloga za to jesu i izjave parlamentaraca PiS-a Mareka Suskija i Ryszarda Terleckija.

Prema pisanju BBC-a, Suski je prošli mjesec govorio o "briselskoj okupaciji", dok je Terlecki izjavio da je Velika Britanija pokazala da se "diktatura briselske birokratije" može okončati istupanjem iz EU. Međutim, kako prenosi Al Jazeera English, u PiS-u uvjeravaju da nemaju plan za napuštanjem EU.

Premijer Morawiecki je naglasio da Unija svaku državu mora poštovati i da se države ne smiju dijeliti na one koje su jednake i koje su više jednake.

"Poljska vlada se igra s vatrom"

Nisu izostale reakcije onih koji se protive ovoj odluci Ustavnog suda Poljske. Predsjednica Evropske komisija Ursula von der Leyen je istakla da je "duboko zabrinuta". Ukazala je da 450 miliona građana EU treba pravnu sigurnost. Reakcija luksemburškog ministra vanjskih poslova Jeana Asselborna bila je oštrija. Poljskoj vladi je poručio da se "igra s vatrom".

Bivši predsjednik Vijeća EU Poljak Donald Tusk koji je sada čelnik najveće opozicione grupe nazvane Građanska koalicija pozvao je građane da prisustvuju sutrašnjim protestima kojima će izraziti nezadovoljstvo odlukom Ustavnog suda.

Kako ih Evropska komisija može sankcionisati

Osim verbalnih osuda, šta Evropska komisija zaista može učiniti po ovom pitanju?

Politico je naveo da može pokrenuti pravni postupak, što je i ranije činila prema Poljskoj, ali i prema Mađarskoj i Njemačkoj. To znači da Sud pravde EU može izreći i novčane kazne. Ukoliko ih Poljska ne plati, onda bi joj Unija mogla uskratiti finansiranje.

Ali, izglednije je da će joj smanjiti finansiranje. Unija je ranije odgađala isplatu novca Poljskoj i Mađarskoj za oporavak od pandemije koronavirusa.

"Ugroženo je skoro 167 milijardi eura od EU"

Poljaci očekuju da od EU do 2028. godine dobiju skoro 167 milijardi eura, a kritičari smatraju da je to postalo upitno zbog odluke Ustavnog suda. Ova država se svrstava među one koja je imala najveće koristi, prije svega ekonomske, od članstva u EU. Članstvom 2004. postala je jednom od najbrže rastućih ekonomija na Starom kontinentu.