Svijet
0

Nestašica vode bit će veći problem od Iraka

FENA
Nestašica vode, dugoročno gledano, bit će mnogo veći globalni problem nego što je iračcka kriza, objavio je Svjetski savjet za vodu, prenose agencije.

Polovina stanovništva neće imati dovoljno vode do 2025. godine, upozorava Svjetski savjet za vodu u najnovijoj studiji, pozivajući vlade svih zemalja svijeta da očuvanje izvora čiste vode stave na listu svojih prioriteta u narednih nekoliko godina.

Ključ je kako rukujemo vodom i to je problem, koji treba da nam bude prioritet, smatra Vilijem Kosgrouv, potpredsjednik Svjetskog savjeta za vodu, koji je sadašnje rukovođenje vodnim resursima opisao kao zločin protiv čovječnosti.

"Najneodložniji problem jeste kako osigurati čistu vodu i sanitarne uslove. Taj problem trebalo je da bude riješen još 1980-tih godina što se nije dogodilo, a sada je već dostiglo razmjere koje se ne mogu tolerisati", rekao je on.

"Istovremeno, veliki problem predstavlja loše rukovođenje postojećim vodnim resursima. Ukoliko se tim problemom zajednički pozabavimo, vode će biti dovoljno kako za sve ljude, tako i za održanje eko sistema na celoj planeti", rekao je Kosgruv.

Više od 10.000 stručnjaka se isključivo bavi problemom rukovođenja vodenim resursima u svijetu. Njihovi predstavnici, kao i predstavnici vlada i raznih nevladinih organizacija, konstatovali su na konferenciji o budućnosti svjetskih zaliha pitke vode, održanoj u martu u japanskom gradu Kjotu, da je nedostatak političke volje doveo do toga da je svijet suočen sa najvećom do sada zabilježenom krizom snabdijevanja vodom.