Hugo Chavez
0

"Nestao je miris sumpora u UN-u"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Venecuele Hugo Chavez izjavio je da se u UN-u osjeća miris nade, a ne sumpora, kao u vrijeme bivšeg američkog predsjednika Georga Busha.
  • Miris sumpora je iščezao. Osjeća se nada, rekao je Chavez pred Generalnom skupštinom UN-a, u prvom govoru u toj svjetskoj organizaciji otkad je Busha nazvao "đavolom".

Chaves je pohvalio američkog predsjednika Baracka Obamu zbog promjene politike Washingtona prema Latinskoj Americi i, posebno, zbog toga što je osudio puč u Hondurasu, kojim je u junu svrgnut predsjednik Manuel Zelaya, prenosi u petak Reuters.

On je, međutim, upozorio Obamu da će izazvati bjes u regionu ukoliko ne ukine američki višedecenijski embargo Kubi i ostane pri namjeri da pojača američko vojno učešće u ratu kolumbijskih vlasti protiv trgovaca drogom.

Lider Venecuele, koji je 2006. godine u Generalnoj skupštini UN-a žestoko kritikovao Busha, pozvao je, u šali, Obamu da se priključi "osovini zla", aludirajući na zemlje koje je prethodni američki predsjednik nazvao "prijetnjom svijetu“.

Chavez je izjavio i da njegovi stavovi često bivaju pogrešno shvaćeni.

  • Ne gađajte me cipelama, rekao je on UN-u, aludirajući na iračkog novinara koji je u decembru u Bagdadu bacio cipelu na Busha.