Svijet
1

Nestali avion Malaysia Airlinesa vjerovatno nije na području koje se pretražuje

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Eksperti koji predvode potragu za nestalim avionom kompanije Malaysia Airlines, letom MH370, saopćili su da avion vjerovatno neće biti pronađen na području koje se pretražuje te preporučuju da se potraga pomjeri sjevernije, javlja BBC.

Dosad tokom zvanične potrage za avionom u južnom dijelu Indijskog okeana nisu pronađeni nikakvi tragovi iako potraga traje više od dvije godine. Avion je nestao dok je letio iz Pekinga prema Kuala Lumpuru prevozeći 239 putnika 2014. godine.

Potraga za avionom će uskoro biti prekinuta, a australski zvaničnici su saopćili da je ne namjeravaju produžiti. Australski ministar transporta Darren Chester je rekao da potraga neće trajati duže od već ranije postavljenog roka, a to je kraj januara ili februara 2017. godinem jer izvještaji ne daju "specifičnu lokaciju" aviona.

Vlade Australije, Malezije i Kine finansiraju potragu, a ranije su se dogovorile da će prekinuti misiju ukoliko ne pronađu kredibilne dokaze koji otkrivaju lokaciju aviona.

Brodovi su tražili avion na području veličine 120.000 kvadratnih kilometara u Indijskom okeanu. Označili su i 25.000 kvadratnih kilometara u kojem se "najvjerovatnije" nalazi olupiina aviona. To je bilo i posljednje područje u kojem bi mogao biti avion, a zaključak je baziran na novim simulacijama leta i analizama satelitskih podataka, kao i novim modelima leta baziranim na tajmingu i lokacijama dijelova aviona koje su pronašli slučajni prolaznici duž afričke obale i otoka u Indijskom okeanu u proteklih nekoliko mjeseci.

Eksperti su rekli da je avion imao "nestabilnu putanju". Za avionom traga još samo jedan brod.