Svijet
22

Srušeni avion koristili igrači Real Madrida

Klix.ba
Avion španske kompanije Swiftair koja djeluje u okviru alžirske aviokompanije Air Algerie koji se danas srušio 50-ak minuta nakon što je poletio, koristili su igrači i stručni štab Real Madrida.

Kontrola letenja je izgubila s radara avion MD-83 na letu AH5017 iz Burkine Faso u Alžir nakon čega se avion srušio, potvrdili su alžirski zvaničnici.

Igrači i stručni štab Real Madrida koristili su ga u periodu od 2007. do 2009. godine. Avion koji može primiti 135 putnika je tada nosio ime La Saeta u znak legendarnog Alfreda di Stefana.

Prvi let u ovom avionu igrači kraljevskog kluba su imali 2. septembra 2007. godine iz Madrida u Rim kako bi Real odigrao utakmicu Lige prvaka sa Romom.

Nakon što je prekinuta saradnja sa Real Madridom, avion je načešće korišten za deportaciju ilegalnih afričkih imigranata.

U avionu koji je danas nestao je bilo 116 osoba od kojih su šest članovi posade. Među putnicima je bilo 80 francuskih državljana, a tri člana posade bili su španski državljani, javlja španska agencija EFE.

Avion je nestao sa radara na granici Malija i Alžira.