Svijet
5

Nestale britanske tinejdžerke viđene na nadzornoj kameri u Turskoj

Klix.ba
Tri britanske državljanke, za koje se sumnja da su otputovale u Siriju kako bi se priključile IDIL-u, viđene su na nadzornim kamerama u Turskoj. Ovo je prvi put da su tinejdžerke primjećene u posljednje dvije sedmice nakon napuštanja Londona.

Turska HBR televizija izvijestila je da se na slikama sa nadzornih kamera vide britanske tinejdžerke prilikom ulaska u autobus u Istanbulu. Vlasti su saopćile kako nemaju razloga vjerovati da se djevojke još uvijek nalaze u Turskoj i da smatraju kako su već prešle granicu sa Sirijom čije je dijelove preuzela teroristička organizacija IDIL.

Navodno je jednu od djevojaka, dan prije napuštanja Turske, kontaktirala Aqsa Mahmood koja je optužena za pokušaj vrbovanja djevojaka putem društvenih medija.

Turska je postala ključna zemlja za one koji se pokušavaju pridružiti različitim oružanim frakcijama u Siriji. U početku, zvanična Ankara vodila je "politiku otvorenih vrata" i otvorila granice za stotine hiljada sirijskih izbjeglica.

S rastom nasilne organizacije IDIL u Siriji, turska vlada našla se u centru međunarodnih kritika jer ne čini dovoljno da zaustave militante u prelasku tursko – sirijske granice.

Turske sigurnosne snage oduvijek su teško kontrolisale tursko – sirijsku granicu koja je duža od 800 km.