Okean povlači pijesak
0

Nestaju čuvene australske pješčane plaže

SRNA
Nekoliko stotina kilometara najpopularnijih plaža u Australiji nestalo je pošto okean za sobom povlači pijesak.

Jedna od najpopularnijih plaža na istočnoj obali Australije bila je Kingscliff Beach, gdje je jedan od najstarijih surferskih klubova ali sada više ne postoji.

Sa ove plaže nestalo je više stotina hiljada kubnih metara pijeska, koje je odnijela plima  u more i struja dalje na sjever.

S pijeskom je nestala  i jedna od klasičnih slika Australije, pješčana plaža na koju više od dva miliona ljudi godišnje dođe radi plivanja i surfa na talasima. 

Od 309 mjesta, koje su redovno posjećivali surferi 38 sada ima plaže širine devet metara ili manje. Među najteže pogođene plaže ovom pojavom je i druga po veličini u Sidneju, gdje je više hiljada tona pijeska kamionima dovoženo i raspoređeno duž obale duge više od tri kilometra.

U protekle tri godine u odmaralištu Nusa na obalama države Victorija plaže su na širini izgubile do 45 metara.

Brz nestanak pijeska izaziva zbunjenost kod naučnika, koji još pokušavaju da utvrde razne razloge i proučavaju vremenske uticaje te do kojeg obima bi plaže mogle biti obnovljene prirodnim putem uz pomoć morskih struja.
Prema njihovim ubjeđenjima, najvjerovatniji je uzrok promjena vremenskih uslova, uz česte oluje usljed vremenskog sistema "Njinja", cikličnog hlađenja temperature okeana koje je sve češće.