Svijet
0

Nestaje kulturno-historijsko naslijeđe Alepa

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Požari u kojima je izgorjela velika historijska tržnica izbili su i u drugim područjima u starom dijelu grada Alepa, mjestu svjetske baštine, dok se pobunjenici i vladine snage bore za drevni centar sirijskog najvećeg grada, kazali su aktivisti opozicije u ponedjeljak.

Pobunjenici su prošle sedmice najavili novi pokušaj osvajanja većeg dijela grada u kojem živi 2,5 miliona ljudi i koji je do jula bio pod čvrstom kontrolom Bašara el-Asada.

Vladine snage su zauzele veliku srednjovjekovnu tvrđavu u centru starog grada, dok sukobi bjesne diljem zemlje i mnoga kulturna bogatstva bivaju uništavana, javio je Reuters.

"Pobunjenici trenutno drže pod kontrolom više od 90 posto starog grada", rekao je Amir, aktivist opozicije koji radi s pobunjeničkim brigadama.

Međutim, također je rekao da se bore sa zadržavanjem svojih pozicija pod teškom artiljerijskom paljbom.

Sirijski opservatorij za ljudska prava, koji ima mrežu aktivista širom Sirije, saopćio je da je najmanje 100 osoba poginulo širom zemlje u ponedjeljak, uključujući 18 pripadnika sigurnosnih snaga u zasjedi na konvoj koji je krenuo od centralnog grada Homsa prema istočnom pustinjskom gradu Palmiri.

Amir kaže da pobunjenici u Alepu još uvijek drže pod kontrolom Suk el-Medinu, zatvorenu drevnu pijacu koja je velika turistička atrakcija.

Pobunjenici su osjetljivi na sugestije da su oni donijeli sukob u jedan od sirijskih najvećih historijskih i trgovačkih centara.

Alep je nekada bio posljednja stanica prije Evrope za trgovce koji su ulazili Svilenim putem iz Azije.

"To je urbani rat. Ne mogu nijednu stranu okriviti za požare", rekao je Amir putem Skypea.