The Guardian
0

"Nesreća poljskog aviona još jedan udarac 'baksuzne sudbine'"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Britanska predizborna kampanja i dalje je tema broj jedan u ovdašnjoj štampi, kojoj, od međunarodnih tema, u ponedjeljak konkuriše jedino tragična avionska nesreća, u kome je poginuo poljski predsjednik Lech Kaczynski.

Pošto je povijest Poljske satkana od suza i krvi, otpora i mučeništva, nije čudo, piše The Guardian, što su mnogi Poljaci avionsku nesreću u Smolensku doživjeli kao još jedan udarac "baksuzne sudbine“.

Stvarnost je, međutim, potpuno drugačija - Poljska je danas bolja i uspješnija nego što je ikada bila.

Prošle sedmice, premijeri Poljske i Rusije sastali su se po prvi put u Katinu, u nastojanju da ružnu prošlost ostave iza sebe.

U subotu, Putin i Tusk ponovo su se sreli, na mjestu velike tragedije. Iako je za života bio neprijateljski nastrojen prema Rusiji, zaostavština Lecha Kaczynskog mogla bi, paradoksalno, da bude približavanje Varšave i Moskve, zaključuje Guardian.

Slično, moguće posljedice tragedije u Smolensku vidi i The Independent.

Najgora opcija bilo bi, smatra list, oživljavanje poljsko-ruske mržnje, u čije prevazilaženje su premijer Tusk i njegova vlada uložili toliko truda.

Otopljavanje na relaciji Varšava-Moskva već je blagotvorno djelovalo kako na odnose unutar EU, tako i na veze Unije i Rusije. Kako će se stvari dalje razvijati zavisi naravno i od Rusije, piše Independent i dodaje da se ta zemlja, poslije nesreće, u svemu ponijela dostojanstveno i prigodno.

Ako tako nastavi, katastrofalna nesreća mogla bi da doprinese jačanju međusobnog povjerenja.