Svijet
14

Nesreća na gradilištu u Istanbulu: Poginulo deset radnika

Anadolija
Najmanje deset radnika je poginulo u sinoćnjoj nesreći koja se desila na gradilištu u Istanbulu kada je lift sa radnicima pao na zemlju.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Guverner regije Istanbula Huseyin Avni je saopćio da je najmanje deset osoba poginulo kada je lift na gradilištu pao na zemlju, a radi se o građevinskom gradilištu na mjestu nekadašnjeg fudbalskog stadiona "Ali Semi Yen“ u mjestu Šišli, gdje se trenutno gradi luksuzna rezidencija.

Na mjestu nesreće policija osigurava područje i u toku je istraga nadležnih organa o detaljima i uzrocima ove tragedije.

"Trenutni broj onih koji su izgubili život je deset. Lift je pao kroz prolaz u kojem su trajali radovi. U liftu je bilo i građevinskog tereta sa ljudima koji su poginuli. Vatrogasne i druge ekipe rade na mjestu nesreće“, kazao je Avni.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Avni je dodao da u nesreći nije bilo povrijeđenih, jer je ovaj tragični i strašni slučaj bio takav da su svi radnici na tom mjestu izgubili život.

Tijela svih poginulih radnika su prevezena do forenzičkog centra u obližnjoj bolnici, a potom su i saopćeni identiteti poginulih.

"U istrazi o ovoj nesreći je do sada privedeno osam osoba. Među njima su i oni zaduženi za zaštitu radnika na gradilištu. U toku je istraga“, kazao je Avni.

Naglasivši da se nikada ne smije prihvatati nešto što se opisuje "nesrećom“, već da se moraju maksimalno povećati mjere opreza i zaštite na radnim mjestima kako do sličnih stvari ne bi dolazilo.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Na upit novinara koliko je radnika bilo u liftu, a koliko ih je život izgubilo na gradilištu gdje je lift pao, Avni je kazao da još uvijek nema tu informaciju i da je sve to predmet istrage.

On je dodao da će istraga utvrditi i odgovornosti ljudi koji su možda dozvolili propuste na radnom mjestu, te istakao da je nekoliko pitanja na koja se čekaju odgovori i to kako su radnici sa teretom bili u litfu i zašto je do nesreće došlo iza 19 sati do kada su radovi trebali biti obustavljeni.

Mjesto nesreće obišao je i turski ministar rada i socijalne sigurnosti Faruk Celik koji je kazao da je to tragedija koja je rastužila cijelu naciju. Naveo je da će detaljnom istragom biti otkriveni svi propusti i nedostaci koji su doveli do te tragedije i da će odgovorni biti procesuirani.