Iran
0

Neredi u Teheranu odnijeli sedam života

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Iranski državni radio u utorak je saopštio da su neredi nakon proglašenja pobjede Mahmouda Ahmadinejada na predsjedničkim izborima uzrokovali smrt najmanje sedam ljudi, nakon što su pokrenuta "nedozvoljena okupljanja" mase.

Sedam osoba izgubilo je život u pucnjavi koja je uslijedila kada su protestanti u zapadnom dijelu Teherana "pokušali napasti vojne utvrde", javlja radio bez dodatnih detalja.

Prvi je to put da su vlasti objavile broj mrtvih, nakon masovnih protesta na teheranskom Azadi Squareu, gdje se naoružani muškarac popeo na krov i otvorio vatru po okupljenima. Ovdje je najmanje jedna osoba upucana, a nekoliko ozbiljno povrijeđeno u sukobu policije i protestanata, javlja AP.

Neredi su izbili nakon proglašenja izborne pobjede novog-starog predsjednika Irana, a na hiljade okupljenih podržava opozicionog lidera Mir Hosseina Mousavija.

U međuvremenu je Ahmadinejad stigao u Rusiju na regionalni samit o sigurnosti. I američki predsjednik Barack Obama oglasio se u povodu nereda u Iranu ističući "duboku zabrinutost nasiljem koje je vidio na televiziji".

Najmoćniji političar u zemlji, Ayatollah Ali Khamenei naredio je provjeru eventualnih nepravilnosti prošlosedmičnih izbora, ali se ne očekuje bilo kakav iznenađujući potez 12-članog vijeća eksperata.