Svijet
732

Neredi u Švedskoj se nastavljaju, učestvuju i mladi iz zemalja bivše Jugoslavije

Klix.ba
(Foto: AFP)
Neredi u Švedskoj nastavljeni su u toku noći. Na meti mladih i nezadovoljnih ljudi bile su biblioteke, škole, banke...

Nezaposlenost je jedan od najvećih razloga zbog kojih su prije pet dana počele velike demonstracije u predgrađu Štokholma. I ovaj put paljeni su automobili.

Prema riječima građana iz Rinkebyja, predgrađa glavnog grada Švedske, mladi su ljuti i ogorčeni jer im se ne pruža prilika da rade. Sve ovo izazvalo je veliku debatu tamošnjih političara o politici imigracije, nezaposlenosti i nejednakosti između bogatih i siromašnih.

Sve je počelo u naselju Husby, gdje 80 posto stanovništva čine imigranti. Čak 15 posto švedske populacije rođeno je van granica te zemlje. Imigranti uglavnom dolaze iz zemalja bivše Jugoslavije, Iraka, Somalije, Afganistana i Sirije.

Prošle godine Švedska je primila 44.000 azilanata, što je povećanje od 50 posto u odnosu na 2011. godinu. Slične demonstracije desile su se u Londonu prije dvije godine i Parizu prije osam godina.

Aje Carlbom, socijalni antroplog sa Univerziteta u Malmeu, izjavio je da je tamošnja vlada prihvatala imigrante bez adekvatnog obrazovanja te zbog toga nisu mogli naći posao.

"Možda trebamo uložiti više novca u obrazovanje druge i treće generacije imigranata, trebaju naučiti jezik i tražiti posao. Nažalost, njihovi roditelji su izgubljeni u smislu integracije u švedsko društvo", kazao je Carlbom.

Švedska je u Evropi bila poznata kao zemlja u kojoj nema nezaposlenosti i u kojoj su građanima zagarantirana mnoga prava.