|

Neredi u Belfastu zbog uklanjanja britanske zastave

Neredi u Belfastu zbog uklanjanja britanske zastave
0
F
FENA
4.12.2012. u 09:26
5
komentara
0

dijeljenja
Neredi u Belfastu zbog uklanjanja britanske zastave
Najmanje pet policajaca povrijeđeno je u ponedjeljak u neredima u gradskoj vijećnici Belfasta u Sjevernoj Irskoj nakon što su irski opredijeljeni vijećnici izglasali da se ukloni britanska zastava sa zgrade osim tokom 17 dana u godini
Stotine demonstranata, mnogi od njih s britanskom zastavom, sukobilo se s policijom nakon što su vijećnici iz Sinn Feina i SDLP-a izglasali da se skine zastava koja je bila na vijećnici otkako je zgrada otvorena 1906. godine.

Pokušaj da se probiju u zgradu spriječila je policija. Fotograf novinske agencije Press Association i dvojica stražara su povrijeđeni u neredima, a dvjema policajkama je pružena pomoć u bolnici.

Odluka vijećnika znači da će zastava biti na zgradi samo 17 dana tokom godine kao što je slučaj i u pokrajinskoj skupštini u Stormontu u ovoj pokrajini koju kontrolira Velika Britanija. Nacionalističke i unionističke stranke dijele vlast u pokrajinskoj skupštini prema mirovnom sporazumu iz 1998. čime je uglavnom okončano 30-godišnje nasilje u kojem je poginulo više od 3.600 osoba.

Nacionalističke stranke, koje žele prekinuti s Londonom i ujediniti Sjevernu Irsku s Irskom, prošle godine su po prvi put osigurali više zastupničkih mjesta u vijeću od unionističkih stranaka koje podupiru održavanje sadašnjeg položaja Sjeverne Irske u Ujedinjenom Kraljevstvu.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...