Svijet
47

Neredi na ulicama širom Evrope: Pegida organizovala proteste protiv izbjeglica

Anadolija
(Foto: EPA)
Hiljade pristalica i protivnika grupe Pegida koja se protivi onome što navodi kao "islamizaciju" Evrope, održavali su u subotu istovremene mitinge širom Evrope, pri čemu je u nekim mjestima došlo i do konflikata.

U njemačkom Dresdenu je, prema procjenama, danas protestovalo oko 8.000 pristalica desničarske grupe Pegida. Oko 3.500 ljudi pojavilo se na kontramitingu s druge strane rijeke Labe, koja prolazi kroz taj grad. Njemačka policija je saopćila da u Dresdenu nije došlo ni do kakvog incidenta.

"Moramo ponovo kontrolisati i sačuvati Evropske vanjske i unutrašnje granice", poručio je jedan od članova Pegide okupljenoj masi u Drezdenu koji su skandirali "Merkel treba ići!"Protesti protiv dolaska izbjeglica i migranata s Bliskog istoka i Afrike održani su i u Francuskoj, Poljskoj, Češkoj Republici i Holandiji.

Iako su javna okupljanja zabranjena, u francuskom lučkom gradu Calaisu također se okupilo oko 150 pristalica Pegide.

Demonstranti su se okupili, pjevajući francusku himnu i noseći francuske zastave i transparente s natpisima "Ovo je naš dom" i "Ne smijemo dozvoliti da Calais umre".

Policija je upozorila demonstrante da se raziđu, a onda je ispalila suzavac kako bi ih rastjerala i uhapsila desetak pristalica desničarske grupe.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve nedavno je rekao da su sva javna okupljanja koja remete javni red i mir zabranjena u sjevernom lučkom gradu Calaisu u kojem se trenutno nalazi veliki broj izbjeglica.

Istovremeno su u Parizu organizovan kontra-miting na kojem je desetine protivnika antimigrantskih i antislamskih grupa protestovalo protiv "desničarske islamofobije i svih oblika rasizma".

Pariski demonstranti su se okupili kod "Fontane Nedužnih" noseći transparente poput "Mobilizacija protiv islamofobije".

Hiljade Čeha se danas okupilo u Pragu, neki u znak protivljenja prilivu izbjeglica, dok su drugi izašli na ulice u znak podrške. Demonstranti su se međusobno sukobili, ali je policija ubrzo uspostavila red.

Glavni antiimigracioni skup održao se ispred Predsjedničke palate u Pragu, dok su još dvije grupe organizovale slična okupljanja u češkoj prijestonici i drugom po veličini gradu Brnu.

Inače, češki predsjednik Milos Zeman poznat je u javnosti po svojoj antiislamskoj retorici.

I u glavnom gradu Holandije, Amsterdamu, su pristalice Pegide pokušale da održe svoj prvi protest, pri čemu je došlo do sukoba s policijom. Trg u blizini gradske skupštine gdje je trebalo da bude održan protest desničarske grupe morao je da bude zatvoren neposredno uoči okupljanja, jer su policija i eksperti za eksploziv ispitivali ono što je policija nazvala "sumnjivim paketom", javili su tamošnji mediji.

Samo oko 200 pristalica Pegide bilo je prisutno na trgu, okruženi velikim brojem policajaca i ljevičarskih demonstranata koji su uzvikivali "Izbjeglice su dobrodošle, fašisti nisu". Holandska policija privela je nekoliko osoba nakon što su policajci na konjima intervenisali kako bi razdvojili dvije grupe demonstranata.

Njemački kontroverzni desničarski pokret Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada (Pegida), osnovan u oktobru 2014. u Drezdenu, pozvao je svoje pristalice širom Evrope da se danas pridruže protestnim skupovima.