Robert Gates upozorava
0

"Neprijatelji, bolje ne testirajte Obamu"

FENA
Robert Gates
Robert Gates
Američki sekretar za odbranu Robert Gates upozorio je u subotu neprijatelje SAD-a da ne pokušavaju da iskoriste dolazak nove administracije, kako bi testirali riješenost SAD-a da brani svoje interese i naglasio da će Washington ostati značajno angažiran na Bliskom istoku i u Zalivu.

"Svako ko misli da bi naredni mjeseci mogli da predstavljaju priliku da se testira nova administracija ozbiljno griješi", rekao je Gates na regionalnoj sigurnosnoj konferenciji u Bahreinu, javio je Reuters.

Gates, koji će u Obaminoj administraciji zadržati mjesto sekretara za odbranu, je istaknuo da će novi tim za nacionalnu sigurnost "biti spreman da brani interese Sjedinjenih Država od trenutka stupanja na dužnost, 20. januara".

Gates je također rekao da će SAD ostati značajno angažirane na Bliskom Istoku i u regionu Zaliva.

"Mogu da vas uvjerim da promjena administracije ne mijenja naše suštinske interese, posebno na Bliskom Istoku", rekao je Gates na konferenciji u organizaciji Međunarodnog instituta za strateške studije, čije je sjedište u Londonu.

Gates je pozvao arapske države u kojima većinu čine suniti da uspostave bliže veze s Irakom.

"Irak želi da vam bude partner. Uzimajući u obzir izazove u Zalivu i realnost koju predstavlja Iran, trebalo bi da želite da budete njegov partner", rekao je Gates.