Britanska štampa
0

Nepomirljiva ETA opet napada

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Londonski dnevnici The Independent i The Guardian, osvrćući se na novi val napada ETA-e u Španiji, pišu u subotu kako su španske vlasti nakon godina zatišja ponovno prisiljene upozoriti turiste da budu oprezni u vezi s mogućim terorističkim napadima.

Usprkos tome što se Španija korjenito promijenila u posljednjih 50 godina i sada je jedna od najnaprednijih evropskih demokratija, piše Independent, i usprkos tome što baskijska regija ima veću autonomiju nego bilo koja drugi u Evropi, ETA je, kako izgleda, potpuno ista organizacija koja ne odstupa od svog zahtjeva za potpunom nezavisnosti.

Na čuđenje Evropljana i očajanje Španaca, posljednji evropski naoružani pokret i dalje ima istu revolucionarnu ideologiju i drži se istih taktika kao i prije pola stoljeća.

Možda je još čudnije od nepromjenljivosti ETA-e nesposobnost španskih službi sigurnosti da usprkos superiornoj opremljenosti i saradnji Francuske iole oslabe tu organizaciju.

Španci su godinama bili uvjeravani da je ETA na ivici predaje ili poraza, ali svaki put kad bi neko od njenih lidera bio uhapšen, organizacija bi odgovorila spektakularnim napadom.

Činjenica da posljednjih godina ETA bira poznata ljetovališta (poput napada na Majorci u četvrtak) kao mete napada ima za cilj maksimalni propagandni učinak, privlačeći međunarodnu pažnju i ističući u prvi plan nemoć španskih vlasti.

Nikakva pogađanja sa španskim vlastima nisu urodila plodom, i ova društveno izolirana, ali fanatična grupa, s mlađim, neiskusnijim i tvrdokornijim rukovodstvom, i s 50 godina je jednako operativna, zaključuje Independent.