Svijet
0

Nepalskom kralju naređeno da napusti palaču

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Nepalska vlada poručila je u petak svrgnutom monarhu te himalajske zemlje da napusti kraljevsku palaču u roku od dvije sedmice, a zvaničnik kraljevske palače saopćio je kako se kralj priprema da pređe u svoj privatni dom u Katmanduu.

Naređenje o napuštanju betonske palače, koja dominira centrom Katmandua, uslijedilo je dva dana nakon što su novoizabrani nepalski poslanici, predvođeni bivšim komunističkim pobunjenicima, proglasili republiku, okončavajući dinastiju koja je vladala 239 godina, javio je AP.

Ministar unutrašnjih poslova Umesh Mainali izjavio je da je naređenje uručeno u palači u petak ujutro.

Do sredine jutra u petak, kralj Gyanendra je još bio u palati, iako se njegova snaha, Hemani, preselila u privatnu kuću u sjevernom dijelu grada neposredno iza ponoći, kazao je Mainali.

Zvaničnik palače izjavio je da se Gyanendra priprema da ode u Nirmal Niwas, objekt okružen zidovima u prijestonici u kojem je živio sa svojom porodicom prije nego što je postao kralj u junu 2001. Zvaničnik je insistirao da ostane anoniman u skladu s pravilima palače.

Mainali je izjavio da su mjere sigurnosti oko palače pojačane nakon što se policija nakratko sukobila s antimonarhističkim demonstrantima u blizini kraljevske palače u čertvrtak.

Sukobi su izbili dok je zvaničnik palače mijenjao kraljevsku zastavu nacionalnom zastavom.

Okončanje monarhije kulminacija je dvogodišnjeg mirovnog procesa tokom kojeg su se nepalski komunistički pobunjenici transformirali od zloglasnih buntovnika u dominantnu političku snagu zemlje.