Svijet
1

Nepalskim transseksualcima zabranjeno glasanje

Klix.ba
Nepalska transseksualna plesačica, Nazia Shilalik, ispričala je kako ju je njena pripadnost "trećem rodu" koštala poslova, poštovanja, ali i glasanja na nadolazećim izborima.

Transseksualne osobe imale su velike nade kada je, prije šest godina, Vrhovni sud odobrio "treći rod", u okviru presude kojom je Vladi naređeno da donese zakone koji će garantovati prava svim LGBT osobama. Međutim, sada su transseksualnim osobama uskraćena osnovna ljudska prava zbog nedostatka dokumentacije kojom bi dokazale svoj identitet.

"Voljela bih glasati, ali znam da neću dobiti priliku, jer sam transseksualna osoba", kaže Shilalik.

Uprkos presudi, većina transseksualnih osoba u Nepalu i dalje čeka svoje dokumente kojima bi i zvanično bile prepoznate kao treći rod. Uvjerenja o građanstvu, koja služe kao lične karte, su neophodna za otvaranje bankovnih računa, kupoprodaju nekretnina, apliciranje za posao te izradu pasoša.

Predsjednik ugledne LGBT organizacije u ovoj himalajskoj naciji navodi kako su samo tri od 200 hiljada nepalskih transseksualnih osoba uspjele promijeniti rod u ličnim dokumentima, uglavnom zbog administrativne nepopustljivosti i predrasuda. To je dovelo do hiljada obespravljenih glasača.

Nepal i susjedna Indija imaju dugu tradiciju transrodnih osoba, u narodu poznatih kao "hijras". Smatra se da donose sreću na vjenčanjima te su često plaćeni da pjevaju, plešu i daju blagoslov mladencima. Ipak, često su marginalizirani i suočeni sa žestokom diskriminacijom. Mnogima je nemoguće pronaći posao te se okreću prostituciji i prosjačenju.

"Trenutno u pravnom diskursu zemlje nema prostora za prava homoseksualnih I transseksualnih osoba. Narod ih ne smatra potpunim ljudskim bićima, a obično ih smatraju mentalno oboljelim", kaže Hari Phuyal, advokat za ljudska prava iz Katmandua, koji je pripremao slučaj za Vrhovni sud.