"Odluka će ojačati odnose zemalja"
0

Nepalski maoisti pozdravili povlačenje s američke crne liste

FENA
Nepalski maoisti pozdravili su u petak odluku Sjedinjenih Američkih Država da ih više se smatraju terorističkom organizacijom nakon što su 2008. godine pobijedili na izborima i integrirali se u demokratski život bivše himalajske monarhije.

"Ova odluka otvara put saradnji između maoista i američke vlade. Ona će doprinijeti jačanju naših odnosa", izjavio je agenciji AFP nepalski ministar vanjskih poslova Narajan Kaji Shrestha.

Nepalski maoisti su 2006. godine okončali desetogodišnji građanski rat, u kojem je bilo 16.000 mrtvih, a zatim u proljeće 2008. godine pobijedili na izborima, ukinuli monarhiju staru 240 godina i kratko predvodili koalicionu vladu.

Danas je ova siromašna himalajska zemlja i dalje politički krhka.

Konstituirajuća skupština iz 2008. godine, u kojoj dominira Nepalska komunistička stranka, raspuštena je ovog proljeća, a novi izbori su planirani za 22. novembar. Stranke ne mogu da se dogovore o laičkoj i federalnoj formi nove Nepalske republike.

Glavna opoziciona stranka Stranka nepalskog kongresa i dalje je oprezna prema odluci Washingtona.

"Nadamo se da će se maoisti od sada angažirati za mirni politički život i u riječima i u djelima", izjavio je lider ove stranke Ram Sharn Mahat.