Svijet
0

Nepalske vlasti uhapsile tibetanske demonstrante

FENA
Vlasti sićušne himalajske kraljevine Nepal, tampon zone između divova Indije i Kine, uhapsile su oko 300 tibetanskih demonstranata koji su protestovali protiv Kine.

Hapšenja su se desila nakon što su Tibetanci održali dvije demonstracije u Katmanduu protiv kineske akcije slamanja demonstracija na Tibetu, javila je novinska agencija Press Trust of India. Jedan od protesta navodno se desio u blizini UN-ovog ureda, prenosi UPI.

U vijesti se navodi da su policajci u drugom protestu kod prostorija nepalske vlade koristili palice kako bi razbili demonstracije, povrijedivši pet ili šest demonstranata. Policija je također uhapsila nekoliko aktivista za ljudska prava koji su davali podršku egzilantima.

Nepal, koji nastoji održati dobre odnose s Kinom, svjedokom je skoro svakodnevnih protesta tibetanskih izbeglica, navodi se u izvještaju. Slična hapšenja desila su se i u Indiji.

Ujedinjene nacije su poručile nepalskoj prijelaznoj vladi, koja se priprema za izbore za ustavnu skupštinu 10. aprila, da poštuje prava na mirno okupljanje i slobodu izražavanja.

Predsjednik nepalskih maoista, Chairman Prachanda, čija je grupa dio vladajuće koalicije, podržao je kinesku akciju na Tibetu, navodi se u izvještaju.