Svijet
0

Nepalska policija uhapsila 113 tibetanskih demonstranata

FENA
Nepalska policija u nedjelju se sukobila s tibetanskim demonstrantima i odvela je najmanje 113 demonstranata u pritvor u kontinuiranom slamanju protibetanskih demonstracija u nepalskoj prijestonici.

Katmandu, koji je načičkan hinduističkim i budističkim hramovima, svjedokom je skoro svakodnevnih protesta Tibetanaca u egzilu otkako su izbili smrtonosni nemiri u tibetanskoj prijestonoci Lhasi 14. marta, za kojima su slijedile demonstracije ostalih Tibetanaca u Kini, javio je Reuters.

Brojni Tibetanci razljućeni su akcijom slamanja demonstranata u Tibetu i nezadavoljni su decenijama dugom kineskom vladavinom nad himalajskom regijom.

Nemiri u Lhasi izbili su nakon dana protesta koji su tempirani da se podudare s godišnjicom propalog tibetanskog ustanka protiv kineske vladavine u 1959. godini.

U nedjelju se oko 200 demonstranata, uključujući monahe i sestre, pojavilo iz uske ulice pred kineskim konzulatom u Katmanduu, uzvikujući parole "Želimo slobodni Tibet".

Policija je počela da ih tjera, skinula im je odore i ubacila ih kamione i kombije koji su čekali.

Siromašni i izolirani Nepal smatra Tibet dijelom Kine, ključnog donatora projektima za ekonomski razvoj, i zabranio je antikineske proteste.

Ipak, redovni protesti su organizovani u Katmanduu od više od 20.000 Tibetanaca koji žive u Nepalu otkako su pobjegli iz svoje domovine u 1959.

Stotine protibetanskih demonstranata je uhapšeno i kasnije oslobođeno.