Pokrenuta istraga
0

Nepal: Zbog monstruozne tradicije umrla 16-godišnja djevojka

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Šesnaestogodišnja djevojka iz Nepala umrla je od posljedica ilegalne prakse chhaupadi, prema kojoj su žene su menstruacijom prisiljene da borave u kolibama izvan svojih domova.

Pretpostavlja se da je Anita Chand iz okruga Baitadi, na zapadu zemlje, koja se graniči s Indijom, umrla u srijedu od ujeda zmije dok je spavala. Njena smrt je prvi prijavljeni smrtni slučaj od chhaupadija od 2019. godine, a aktivisti strahuju da je napredak u eliminaciji te prakse narušen, piše The Guardian.

Chhaupadi se zasniva na vijekovima starom vjerovanju da su žene i djevojke nečiste i nedodirljive tokom menstruacije. Nije im dozvoljeno da obavljaju niz aktivnosti, a u nekim slučajevima bivaju protjerani u "periodične kolibe" na vrijeme dok traje menstruacija. Praksa, koja ima veze s hinduizmom, duboko je ukorijenjena u zapadnom Nepalu.

Zabranjeni 2005. godine, chhaupadi je kažnjen sa do tri mjeseca zatvora i novčanom kaznom od 3.000 nepalskih rupija. Policija okruga Baitadi saopštila je da istražuje Anitinu smrt. Njena porodica je poricala da je imala menstruaciju kada je umrla.

"Radimo na okončanju ove prakse, ali još imamo mnogo posla", rekao je Bina Bhatta, potpredsjednik ruralne općine Pancheshwar u Baitadiju.