Sigurnosne mjere
39

Nepal zabranio individualno penjanje na Mount Everest

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vlasti u Nepalu su zabranile individualno penjanje na planine uključujući Mount Everest, a to predstavlja pokušaj smanjenja nesreća.

Novi zakon zabranjuje penjanje dvostrukim amputircima i slijepim penjačima, a zvaničnik za turizam je rekao da je cilj povećati sigurnost i smanjiti broj smrtnih slučajeva.

Ove godine je zabilježen rekordan broj penjača na Everest, oboreno je nekoliko rekorda, ali je bilo i žrtava. Poginulo je ukupno šest ljudi među kojima je i 85-godišnji Min Bahadur Sherchan, koji je pokušavao vratiti titulu za najstariju osobu koja se popela na najviši vrh na svijetu.

Švicarski penjač Ueli Steck je također poginuo.

Novi zakon nalaže da strance mora pratiti vodič, a vlasti se nadaju da će ovo stvoriti i nove prilike za posao nepalskim planinskim vodičima. Međutim, odluka vlade da zabrani penjanje dvostrukim amputircima i slijepim osobama je naišla na kritike.

Penjač Hari Budha Magar je izgubio obje noge u Afganistanu, a u postu na Facebooku je naveo da se radi o diskriminaciji.

"Penjat ću se na Everest bez obzira na odluku vlade. Ništa nije nemoguće", napisao je Magar.

Na Everestu je od 1920. godine umrlo 200 ljudi, a većina smrtnih slučajeva je zabilježena od 1980. godine pa do danas. Razlozi su različiti, od izloženosti hladnoći, preko padova i planinske bolest, pa do lavina.