Svijet
0

Nepal ukinuo monarhiju i proglasio republiku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nepalska ustavotvorna skupština formirana poslije općih izbora održanih 10. aprila, na kojim su pobijedili bivši maoistički pobunjenici, ukinula je u srijedu jedinu hinduističku monarhiju na svijetu i proglasila republiku.

"Prijedlog o uspostavi republike je usvojen većinom glasova", izjavio je visoki zvaničnik skupštine od 601 poslanika Kul Bahadur Gurung.

On je precizirao da je 560 članova ustavotvorne skupštine glasalo za, a samo četiri su bila protiv, javio je AFP.

Sjednica ustavotvorne skupštine je bila završnica mirovnog sporazuma potpisanog 2006. godine između glavnih političkih stranaka i maoista koji su okončali građanski rat u kojem je ubijeno 13.000 ljudi.

Kralj Gyanendra će imati 15 dana da napusti palaču koja će biti pretvorena u muzej, doznaje se iz zvaničnih izvora.

U tekstu koji je izglasala skupština navodi se da Nepal postaje "nezavisna, nedjeljiva, suverena, laička država i demokratska republika".

Pred početak zasjedanja u neposrednoj blizini parlamenta u Katmanduu eksplodirale su tri manje bombe i ozlijedile jednu osobu, prenijela je agencija DPA.

Posebna sjednica parlamenta počela je sa skoro 10 sati zakašnjenja zbog maratonske diskusije poslanika oko tehničkih detalja glasanja i pitanja budućeg statusa države.

Stranke su postigle sporazum o tome da predsjednik, s uglavnom ceremonijalnom ulogom, bude i vrhovni vojni zapovjednik, a da izvršna vlast bude u rukama premijera.

Zbog odgađanja zasjedanja parlamenta došlo je do sukoba policije i više stotina ljudi, u kojima su povrijeđena najmanje dva policajca.

Ispred nepalskog parlamenta skupili su se republikanci koji, kako piše na sloganima, slave "pobjedu naroda Nepala".