Svijet
0

Nepal izabrao ljekara za novog predsjednika

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nepalska vladajuća skupština u ponedjeljak je izabrala novog predsjednika republike otkako je ukinula stoljećima straru monarhiju u maju, javila je državna televizija.

Nepalska televizija javila je da je Ustavotvorna skupština izabrala Rama Barana Yadava, ljekara iz etničke zajednice Madheshi u južnom Nepalu, koja se zalaže za veća prava i veće učešće u vlasti, prenosi AP.

Državna televizija javila je da se kasnije tokom dana očekuje zvanična objava predsjedavajućeg skupštine Kula Bahadura Guriunga. Yardav, iz nepalske Kongresne stranke, dobio je više od polovine glasova u 594-članoj skupštini.

Yadav ima podršku svoje stranke, Komunističke partije Nepala (Ujedinjeni marskisti - lenjinisti) i Foruma za prava naroda Madeshi - druge, treće i četvrte po veličini stranke.

Yadav je dva puta obavljao dužnost ministra zdsravstva i dva puta je izabran na parlamentarnim izborima. On je obavljao visoke dužnosti u svojoj Kongresnoj stranci Nepala.

Yadav je osigurao većinu glasova u prvom glasanju za predsjednika u subotu, ali je glasanje ušlo u drugi krug jer nijedan od tri kandidata nije osvojio traženu većinu.

Njegov najbliži suparnik, Ramraja Singh, uživa podršku Komunističke partije Nepala (maoista), bivših komunističkih pobunjenika koji su se pojavili kao najveća stranka u Nepalu.

Maoisti su osvojili najviše mjesta u Ustavotvornoj skupštini na aprilskim izborima. Od raspuštanja monarhije, skupština nije bila u stanju da oformi novu vladu jer su se najveće stranke svađale oko formiranja vladajuće koalicije.

Novi premijer će položiti zakletvu pred predsjednikom i rukovodit će izvršnom vlašću.