{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Neophodna veća pomoć saveznica

S
2.8.2009. u 18:22
0
5
Neophodna veća pomoć saveznica
0
Neophodna veća pomoć saveznica
Saveznice NATO treba više da doprinesu borbi protiv talibana u Afganistanu, jer u suprotnom dovode u opasnost reputaciju Alijanse, upozorili su britanski zakonodavci.
"Neuspjeh nekih NATO saveznika da osiguraju da se teret međunarodnih napora u Afganistanu dijeli jednako stavio je ogroman pritisak na šačicu zemalja", saopštila je parlamentarna Komisija za inostrane poslove.

U saopštenju se ističe da postoji realna mogućnost da će bez ravnopravnije podjele odgovornosti i rizika napori NATO biti i dalje otežani, a reputacija vojne alijanse značajno uzdrmana.

Saopštenje je izdato nakon što je Britanija pretrpjela gubitak od 22 vojnika u julu, najkrvavijem mjesecu tokom kojeg su britanske i američke snage izvele veliki broj operacija protiv talibana u južnoj provinciji Helmand.

Britanija ima više od 9 000 vojnika u Afganistanu, što je najveći strani kontingent nakon SAD. Samo u julu u Afganistanu je ubijeno 40 američkih vojnika.

Britanski parlamentarci nisu precizirali koje saveznice bi morale više da se angažuju, ali Njemačka i druge evropske zemlje bile su pod pritiskom SAD da pošalju više vojnika u Afganistan.

Mnoge zemlje oklijevaju pozivajući se na protivljenje javnosti većem vojnom učešću u Afganistanu.

Parlamentarci smatraju da Velika Britanija treba da se odrekne vodeće uloge u borbi protiv trgovine drogom u Afganistanu i svoju pažnju usmjeri na poboljšanje bezbjednosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: