Austrija
0

Neonacisti napali bivše logoraše Mauthausena

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Komemoracija povodom oslobađanja koncetracionog logora Mauthausen obilježena je ne samo verbalnim, već i fizičkim napadom neonacista na bivše logoraše, saopćila je Komisija za sjećanje na žrtve ovog zloglasnog logora.

Najprije je u javnost dospjela vijest da je grupu logoraša u bivšem logoru Ebenze u nedjelju dočekalo više neonacista, odjevenih u crno s crnim maskama na glavi, koji su uzvikivali fašističke parole, uz hitlerovski pozdrav. Grupa italijanskih bivših logoraša najprije je bila zbunjena i zapanjena, a potom krenula na maskirane osobe u namjeri da im skine maske.

Direktor za sigurnost Alois Lisl je rekao da su osumnjičeni bili uniformisani i da su glasno uzvikivali fašističke parole, što je jasan slučaj veličanja Trećeg rajha, a to je zabranjeno zakonom u Austriji.

Četiri osumnjičena, nakon što su logoraši nasrnuli na njih, pobjegli su u centar mjesta, gdje su nestali.

  • Nažalost, nismo uhvatili te osobe, ali znamo da su govorili domaćim dijalektom, tako da ćemo nastaviti s istragom, poručio je Lisl.

Ovaj slučaj bio je bezazleniji od drugog koji se dogodio u istom logoru. Po riječima predsjedavajućeg Komiteta za sjećanje na žrtve Mauthausena Willyja Mernyia, jednu grupu bivših logoraša iz Francuske u katakombama istog logora fizički je napala četvoročlana grupa neonacista.

  • Francuskim logorašima prijetile su četiri osobe, odjevene u čizme, vojne hlače, crne jakne i maske, naoružane nekom vrstom pušaka, rekao je on austrijskim medijima.

Prema izjavi predsjednika francuske organizacije logoraša Daniela Simona, kamuflirane osobe pucale su oko sebe, najvjerovatnije, plastičnim mecima.

  • Jedan plastični metak je jednu osobu povrijedio u glavu, a druga je pogođena u vrat. Zbog šoka, oni nisu podnijeli prijavu, kazao je on, dodajući da je napad snimljem mobilnim telefonom.

Grupa bivših francuskih logoraša bila je zaprepaštena ovim događajem i odlučila je istog dana da se vrati u Francusku.

Predstavnici više vjerskih zajednica u nedjelju su, povodom 64. godišnjice oslobađanja logora Mauthausen, uputili apel austrijskim političarima da djeluju protiv svake vrste desničarskog esktremizma, rasizma, diskriminacije i netolerancije.

U logoru Mauthausen je od 8. augusta 1938. godine do 5. maja 1945., kada su logor oslobodili vojnici treće Američke armije, bilo zarobljeno više od 200.000 osoba iz više od 30 evropskih i vanevropskih zemalja. Oko 120.000 osoba nije preživjelo strahote ovog koncentracionog logora, koji je bio obilježen stepenom tri, najgorom kategorijom logora Trećeg rajha, a stepen tri je značio uništenje zatočenika, podsjećaju u ponedjeljak agencije.