{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Neonacisti koriste priliku za svoju promociju uoči SP-a u nogometu

F
22.5.2006. u 14:26
0
0
Neonacisti koriste priliku za svoju promociju uoči SP-a u nogometu
0
Neonacisti koriste priliku za svoju promociju uoči SP-a u nogometu
Njemačka štampa je danas potresena događajima od petka i subote u toj zemlji.
Portparol Ljevičarske stranke za migracionu politiku u Poslaničkom domu Berlina Gijassettin Sayan u petak je brutalno napadnut nasred ulice u Berlinu. Napadači su izvikivali parole mržnje prema strancima, a policija je saopćila da je napad očigledno motiviran takvom mržnjom.

List "Frankfurter Rundschau" o tome piše ovako: "Između dva događaja samo nekoliko dana: najprije je Uve Karsten Haje upozorio navijače svjetskog prvenstva u nogometu da bi zadržavanje u određenim dijelovima Njemačke za tamnopute goste moglo biti opasno po život, i time izazvao ogorčenje, kao da on sramoti zemlju, a ne desni ekstremisti." List podsjeća da je služba za zaštitu utavnog poretka objavila izvještaj prema kome je broj registriranih neonacista u zemlji porastao sa 3800 u 2004. godini na 4100 u 2005.

List podsjeća na riječi šefa Kršćanskih demokrata u Hessenu Rolanda Kocha koji je povodom sopstvenog reizbora rekao da Svjetsko prvenstvo u nogometu pruža Nijemcima priliku da govore o ponosu. Autor komentara daje jedan konkretan prijedlog: "Počnimo da se bavimo sramotnim desničarskim flekama našeg društva. Da bi svi ljudi koji ovdje žive mogli da se osjećaju kao kod kuće".

Povodom napada u Berlinu list "Koelner Staat Anzeiger" piše: "Njemačka javnost je nažalost odavno naviknuta na ovakve prilike. Onaj ko ima 'ispravnu' boju kože, nije ugrožen. Novine ili televizija prenose još samo vijesti o posebno brutalnim napadima ili poznatim žrtvama. Svakodnevni napadi više ne izazivaju pažnju. Ko još na zapadu zemlje zna da su u gradu Tuholskog Reinsbergu radnje koje drže stranci na meti gotovo sistematskih napada. A ispod glasa se pročulo da školski razredi s velikim brojem djece stranaca odavno ne putuju u određena mjesta u Meklenburgu - Prednjoj pomeraniji. Vrijeme je da se 'nacionalno oslobođene zone' ponovno okupiraju i da se tamo ponovno uspostave vrijednosti koje su poslijeratnu Njemačku učinile jakom. To je policijski i duhovni zadatak. Ne samo za istočne Nijemce, već za čitavu naciju", piše "Koelner Staat Anzeiger", prenio je Deutsche Welle.

Berlinski dnevnik "Tages Zeitung" se u komentaru bavi najavom neonacista da će na utakmici između Irana i Angole demonstrirati solidarnost s iranskim predsjednikom Ahmedinedžadom kao političarem koji opovrgava holokaust. "Ideja je smiješna", piše list, "ali desni ekstremisti ne žele da propuste šansu da pred kamerama pokažu svoje prisustvo. I to usred debate o tome smije li se reći da u Njemačkoj ima područja na kojima furbaleri Irana ili Angole bolje da se ne zadržavaju".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: