Barack Obama
0

Neograničeni pritvor za zatvorenike Guantanama?

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Administracija predsjednika Baracka Obame radi na izradi prijedloga predsjedničkoga ukaza kojim se odobrava neograničeni pritvor zatvorenika Guantanama koji se smatraju najopasnijima na američkom tlu, objavio je u petak dnevni list Washington Post.

Ova inicijativa donešena je zbog toga što se zvaničnici Bijele kuće plaše da se neće postići dogovor s Kongresom o novom sistemu pritvora za zatvaranje Guantanama, objašnjava list.

Loše ispregovaran zakon s parlamentarcima mogao bi, ustvari, "osujetiti Obamine prijedloge" o zatvaranju Gauntanama u januaru iduće godine, kako je to obećao, kazao je jedan visoki američki dužnosnik za ovaj list.

Predsjednički ukaz, kojim se odobravaju neograničeni pritvori, bio bi neka vrsta alternative, mimoilazeći zakon, da se riješe slučajevi nekih zatvorenika za koje je Obama tvrdio da ih je nemoguće osloboditi zbog njihove opasnosti.

Jedan zvaničnik Bijele kuće je, ipak, rekao da nema prijedloga ukaza već da su u toku razgovori o načinu rješavanja nekih zatvorenika koji ne mogu biti oslobođeni.

Ovaj zvaničnik je dodao da ekipa, koju je formirao Obama, ne bi trebala objaviti svoje preporuke prije jula, a da vlada traži rješenje u suradnji s Kongresom.

Ministarstvo pravde dosad je prešutkivalo o tome kako i na koji način bi se mogao odvijati režim dugoga pritvora, u očekivanju da se ponovo razmotre dosjei 229 zatvorenika, koji se još nalaze u Guantanamu, a što bi trebalo biti završeno do 21. jula.