|

Neočekivano saučešće Vlade Japana povodom smrti Kim Jong-ila

Neočekivano saučešće Vlade Japana povodom smrti Kim Jong-ila
0
F
FENA
19.12.2011. u 16:47
0
komentara
0

dijeljenja
Neočekivano saučešće Vlade Japana povodom smrti Kim Jong-ila Sjeverna Koreja i Japan nisu održavali diplomatske odnose (Foto: AFP)
Japanska vlada je u ponedjeljak izrazila saučešće povod smrti Kim Jong-Ila, lidera Sjeverne Koreje, zemlje s kojom Japan nije nikada održavao diplomatske odnose.
"Vlada izražava saučešće povodom iznenadne smrti predsjednika Komisije za nacionalnu odbranu Sjeverne Koreje Kim Jong-Ila", izjavio je za štampu glasnogovornik vlade Osamu Fujimora.

"Japanska vlada se nada da ova smrt neće imati negativne posljedice po mir i stabilnost na Korejskom poluotoku", dodao je on.

Japan, koji je okupirao Korejski poluotok u prvoj polovini 20. stoljeća, održava sa svojim sjevernokorejskim susjedom napete odnose, skoro neprijateljeske, još od Korejskog rata (1950-1953). Smatra da mu direktno prijete rakete i sjevernorejske nuklearne probe.

Tokio treba da riješi i jedan poseban spor s Pjongjangom, a to je slučaj kada su sjevernokorejske tajne službe 70-ih i 80-ih godina otele nekoliko Japanaca kako bi njihove agente naučili japanski jezik i kulturu.

Sjeverna Koreja vidi u Japanu imperijalističku silu i predbacuje mu da se nije jasno izvinio za zločine koje je počinio za vrijeme kolonizacije poluotoka.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.