Svijet
0

Neočekivano saučešće Vlade Japana povodom smrti Kim Jong-ila

FENA
Sjeverna Koreja i Japan nisu održavali diplomatske odnose (Foto: AFP)
Sjeverna Koreja i Japan nisu održavali diplomatske odnose (Foto: AFP)
Japanska vlada je u ponedjeljak izrazila saučešće povod smrti Kim Jong-Ila, lidera Sjeverne Koreje, zemlje s kojom Japan nije nikada održavao diplomatske odnose.

"Vlada izražava saučešće povodom iznenadne smrti predsjednika Komisije za nacionalnu odbranu Sjeverne Koreje Kim Jong-Ila", izjavio je za štampu glasnogovornik vlade Osamu Fujimora.

"Japanska vlada se nada da ova smrt neće imati negativne posljedice po mir i stabilnost na Korejskom poluotoku", dodao je on.

Japan, koji je okupirao Korejski poluotok u prvoj polovini 20. stoljeća, održava sa svojim sjevernokorejskim susjedom napete odnose, skoro neprijateljeske, još od Korejskog rata (1950-1953). Smatra da mu direktno prijete rakete i sjevernorejske nuklearne probe.

Tokio treba da riješi i jedan poseban spor s Pjongjangom, a to je slučaj kada su sjevernokorejske tajne službe 70-ih i 80-ih godina otele nekoliko Japanaca kako bi njihove agente naučili japanski jezik i kulturu.

Sjeverna Koreja vidi u Japanu imperijalističku silu i predbacuje mu da se nije jasno izvinio za zločine koje je počinio za vrijeme kolonizacije poluotoka.