Tokom 2. svjetskog rata
25

Neobična ispovijest Bidena: Poginuli ujak nikada nije pronađen zbog kanibala

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki predsjednik Joe Biden je govorio o tome kako Sjedinjene Američke Države nisu mogle povratiti ostatke njegovog ujaka Ambrosea Finnegana nakon što se Finneganov avion srušio u blizini Nove Gvineje tokom Drugog svjetskog rata, "jer je u regiji nekada bilo puno kanibala".

Bidenova ispovijest o smrti njegovog ujaka i mogućem kanibaliziranju razlikuje se od izvještaja koje je objavila agencija Defence POW/MIA Accounting u kojem se kaže da je Finneganov zrakoplov, A-20 Havoc koji je kurirskim letom krenuo prema Novoj Gvineji, bio "prisiljen ukopati se okean" uz obalu otoka "iz nepoznatih razloga".

"A mog ujaka, zvali su ga - Ambrose, zvali su ga Bosie... i postao je dio vojnog zračnog korpusa, prije nego što su se pojavile zračne snage, letio je tim jednomotornim avionima u sklopu izviđanja iznad ratnih zona. I oboren je u Novoj Gvineji, a tijelo nikada nisu pronašli jer je u tom dijelu Nove Gvineje neakda bilo puno kanibala - stvarno", rekao je Biden tokom govora na Sjedište United Steelworkers u Pittsburghu.

Predsjednik je također ispričao priču prije odlaska iz Scrantona, Pennsylvania, ranije tog dana.

U regiji je sredinom 20. stoljeća zaista postojao dokumentirani kanibalizam.

Ali unos DPAA za Finnegan kaže da tri čovjeka "nisu uspjela izaći iz olupine koja tone i izgubljeni su u nesreći", te da pretraga iz zraka sljedećeg dana "nije pronašla nikakav trag nestalog aviona ili izgubljenih članova posade." Prema izvještaju, još jedan član posade preživio je pad.

Bidenova tvrdnja, da vojska na kraju nije uspjela povratiti Finneganove ostatke, tačna. Obilježen je na Zidovima nestalih na američkom groblju u Manili na Filipinima. Tokom svog putovanja u Pennsylvaniju ranije u srijedu, Biden je posjetio spomenik veteranima u Scrantonu, gdje je odao počast svom ujaku, koji je također obilježen na tom mjestu.

"Predsjednik Biden je ponosan na službu svog ujaka u uniformi, koji je izgubio život kada se vojni zrakoplov u kojem je bio srušio u Pacifik nakon polijetanja u blizini Nove Gvineje", rekao je zamjenik sekretara Bijele kuće Andrew Bates u srijedu za CNN.

Bijela kuća nije dala dodatne detalje oko Bidenove tvrdnje da su kanibali spriječili izvlačenje Finneganovih ostataka.

Biden je to komentirao tokom govora u kojem je kritikovao bivšeg predsjednika Donalda Trumpa zbog izvještaja iz 2020. u kojem se tvrdi da je omalovažavao pripadnike američke vojske poginule u borbi i odlučio preskočiti ceremoniju odavanja počasti veteranima.