Svijet
0

Neobična akcija Interpola u potrazi za pedofilom sa Interneta

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Interpol je u ponedjeljak pokrenuo međunarodnu akciju i uputio apel širom svijeta kako bi se što prije uhapsio čovjek koji je na Internet postavio fotografije koje ga prikazuju kako seksualno zlostavlja djecu.

Čovjek za kojim Interpol intenzivno traga može se vidjeti na oko 200 fotografija na kojima seksualno zlostavlja 12 dječaka koji su, kako istraživači tvrde, između 2002. i 2003. godine odvedeni iz Vijetnama i Kambodže, a imaju od 6 do 12 godina.

Postavljene fotografije su bile prerađene tako da se čovjekovo lice nije moglo prepoznati. Međutim, njemački stručnjaci uposleni u tamošnjoj federalnoj policijskoj agenciji BKA, u saradnji sa stručnjacima Interpola uspjeli su vratiti stvarne obrise lica čovjeka koji na fotografijama zlostavlja djecu.

Interpol je naglasio da je ova globalna i javna akcija pokrenuta jer, uprkos njihovim ograncima u 186 zemalja, još uvijek nisu uspjeli uhapsiti osumnjičenog.

"Godinama Internetom cirkulišu fotografije ovog čovjeka kako zlostavlja djecu. Pokušali smo sve u našoj moći kako bismo ga priveli, ali sada smatramo da bez podrške i saradnje javnosti nećemo moći uhapsiti ovog čovjeka koji će i dalje nastaviti da siluje i zlostavlja djecu“, objasnio je generalni sekretar Interpola Ronald Noble, a prenosi Reuters.