Svijet
0

Nency Pelosi otputovala iz Iraka nakon razgovora o pomirenju

FENA
Foto: AFP/IRAQI PM OFFICE-HO
Foto: AFP/IRAQI PM OFFICE-HO
Predsjednica Zastupničkoga doma Sjedinjenih Američkih Država otputovala je iz Bagdada, gdje je tokom svoje kratke i iznenadne posjete, razgovarala o narednim izborima u provincijama i pitanjima sigurnosti u Iraku objavila je u nedjelju američka ambasada.

Nancy Pelosi otputovala je u subotu navečer iz Iraka u Izrael gdje treba da se u nedjelju sastane s predsjednikom izraelske države Shimonom Peresom, javljaju izraelski mediji.

U Bagdadu, Nancy Pelosi, demokratkinja koja se protivila ratu u Iraku, razgovarala je s iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem i predsjednikom parlamenta Mahmudom Machhadanijem o naporima za postizanje pomirenja u Iraku.

"Maliki nam je govorio o izborima koji će se uskoro održati i uvjerio nas da će oni biti transparentni, da će sve grupe učestvovati i pomoći u ostvarenju nacionalnog jedinstva", rekla je Pelosi.

Izbori u provincijama, predviđeni 1. oktobra pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda, trebalo bi da ojačaju ovlasti provincija omogućavajući im pokretanje svojih sopstvenih ekonomskih projekata uz finansiranje centralne vlasti.

Njena posjeta Bagdadu uslijedila je nekoliko sati pred dolazak u Egipat američkog predsjednika Busha, radi susreta s regionalnim dužnosnicima.