Razdor u EU
32

Nemoguća misija Brisela: Ozelenjavanje poljoprivrede

I. M.
© Shutterstock
© Shutterstock
Nova pravila usmjerena na obnavljanje prirode pokrenula su brojne nesporazume koji ugrožavaju klimatsku agendu EU.

Brisel dolazi po posljednjeg uglavnom neregulisanog zagađivača, farmi, i pokrenuo je borbu protiv toksičnog blata.

Ambicija Evropske komisije da "ozeleni" poljoprivredni model bloka bit će stavljena na odlučujući test u četvrtak kada odbor za okoliš Evropskog parlamenta održi glasanje koje bi moglo uništiti glavni dio Zelenog dogovora EU.

Konzervativna Evropska narodna partija ide na "all-in" kako bi spriječila usvajanje nacrta zakona, a koji bi trebao vratiti 20 posto degradiranog zemljišta u dobro prirodno stanje do 2030. godine. Tvrde da zakon ugrožava egzistenciju farmera potencijalnim oduzimanjem njihove zemlje i potkopavanjem sigurnosti hrane, piše Politico.

Kampanja bi mogla poremetiti projekat Zelenog dogovora predsjednice Komisije Ursule von der Leyen, velikog plana bloka za klimatsku neutralnost do sredine stoljeća. Nakon borbe protiv otpora mjerama usmjerenim na smanjenje emisija iz energetike, transporta i industrije, EU želi učiniti isto s farmama, ali to se pokazalo još opasnijim putem.

Lider EPP-a Manfred Weber kaže da će njegova grupa odbaciti prijedlog za obnovu zemljišta u četvrtak, ne zato što se protivi zelenoj tranziciji za poljoprivredni sektor, već zato što se "promjenom ovog razmjera ne može improvizirati".

"Profesionalcima su potrebna konkretna, jasna pravila, precizan raspored i lista predvidivih posljedica... sušta suprotnost od kataloga dalekovidnih i apstraktnih mjera koje je predložila Evropska komisija", tvrdi Weber.

EPP se također udružila s organizacijama poljoprivrednika kako bi iskazala nezadovoljstvo i kritikovala druge zelene zakone usmjerene na farmere, uključujući nova pravila za prepolovljenje upotrebe pesticida i planove za smanjenje emisija iz velikih farmi.

Protivnici optužuju bavarskog političara da je otišao predaleko da bi postigao ciljeve svoje grupe. Predsjednik Odbora za okoliš Pascal Canfin, s liberalnom grupom Renew Europe, rekao je da Weber "ucjenjuje" svoje europarlamentarce prijetnjom izbacivanjem ako ne slijede njegov pritisak da odbaci Uredbu o obnovi prirode u četvrtak.

Glasanje će vjerovatno biti izuzetno tijesno, a rezultat će zavisiti od "šačice" nesvrstanih, liberalnih i konzervativnih zakonodavaca. Neuspjeh u komitetu za životnu sredinu povećava vjerovatnoću da će on biti uništen na plenarnom glasanju zakazanom za juli, što je napravilo rupu u klimatskoj agendi EU.

Ljuti farmeri

Poljoprivrednici kažu da već čine mnogo da postanu održiviji i žele da Komisija sačeka rezultate prije nego što im dobaci nove propise.

"Spremni smo da učinimo svoj dio u borbi protiv klimatskih promjena i gubitka biodiverziteta", rekao je Pekka Pesonen, šef lobija poljoprivrednika EU Copa & Cogeca.

Rekao je da prijedlog Komisije "nije realističan, niti je praktičan" i da to dovodi do "ogromne frustracije za zajednicu farmi".