|

Nemoguć nastavak izraelsko-sirijskih pregovora

Nemoguć nastavak izraelsko-sirijskih pregovora
0
F
FENA
29.12.2008. u 13:49
0
komentara
0

dijeljenja
Nemoguć nastavak izraelsko-sirijskih pregovora Foto: AFP
Izraelska zračna ofanziva na pojas Gaze učinila je "nemogućim" nastavak indirektnih mirovnih pregovora započetih između Izraela i Sirije uz posredovanje Turske, izjavio je u ponedjeljak turski ministar vanjskih poslova Ali Babacan.
"Nastavak razgovora u tim uvjetima je, naravno, nemoguć", izjavio je ministar za štampu poslije razgovora s egipatskim kolegom Ahmedom Abulom Gheitoim koji je posjetio Tursku.

"Ratovati s Palestincima a u isto vrijeme graditi mir sa Sirijcima - dvije su stvari koje ne idu zajedno", dodao je on.

Ali Babacan je podsjetio da je izraelski premijer Ehud Olmert došao 22. decembra u Ankaru da razgovara o perspektivama za napredovanje u izraelsko-sirijskim pregovorima.

Prema riječima turskog ministra, izraelski subotnji napadi na pojas Gaze, samo nekoliko dana nakon te posjete, izazvali su "duboko razočarenje" u Ankari.

"Ponovo apeliram na trenutno primirje", kazao je šef turske diplomatije. "Oružje treba da zašuti i zamijeni ga diplomatija", ocijenio je on.

Sirija i Izrael, koji su zvanično u ratu još od prvoga izraelsko-arapskog sukoba 1948. godine, započeli su u maju niz indirektnih pregovora, uz posredovanje Turske.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.