Drugi dan Samita G20
150

Nemiri u Hamburgu: Povrijeđeno blizu 200 policajaca, zapaljena vozila, opljačkane prodavnice...

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Nastavljeni su nemiri u njemačkom gradu Hamburugu, gdje se i danas sastaju veliki moćnici svijeta na Samitu G20. Tokom noći povrijeđeno je blizu 200 policajaca, dok je oko 30 demonstranata zadržano u pritvoru.

Prema izvještaju policije, u sukobima između njih i demonstranata, nekoliko osoba su teško povrijeđene. Oko 15.000 policajaca ranije je bilo raspoređeno da čuvaju učesnike Samita G20, ali zbog nasilnih demonstranata, hamburška policija je morala pozvati pojačanje iz cijele države.

Demonstranti su sinoć zapalili nekoliko automobila i kamiona te provalili u stanicu metroa. Mnogi od njih iskoristili su nerede kako bi pljačkali trgovine. Ispred koncertne dvorane Elbphilarmonie, gdje se sinoć održavao koncert klasične muzike na kojem su prisustvovali svjetski lideri i učesnici Samita G20, demonstranti su bacali petarde i puštali na razglas Jimija Hendrixa. Demonstranti su i na policijska vozila bacali molotovljeve koktele. Njemačka savezna policija je saopćila i kako su otvorili vatru na parolna policijska vozila u blizini okruga Altona u Hamburgu.

Policija je na kraju morala vodenim topovima i suzavcima rastjerati buntovne demonstrante.

Već sedmicama prije susreta najmoćnijih svjetskih lidera, u Hamburgu se okupljaju različite vrste aktivista na više lokacija. Na nekoliko mjesta dosad su postavljali i šatorska naselja. Policija je uspjela smiriti demonstrante prije Samita, ali su protesti ponovo eskalirali noć prije nego je počeo sastanak lidera.

Danas je zadnji dan Samita G20. Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako su razgovori političkih moćnika "veoma otežani". Inače, pored razgovora o stanju ekonomije i društva, lideri na Samitu pokušavaju doći do zajedničkog rješenja nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju SAD-a iz Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama.