Nakon pobjede komunista
0

Nemiri u glavnom gradu Moldavije

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Demonstranti koji se protive izbornoj pobjedi komunista u Moldaviji zauzeli su danas predsjedničku kancelariju i provalili u parlament, izbacujući namještaj i kompjutere na ulicu.

Oko 10 000 demonstranata okupilo se drugi dan za redom poslije pobjede Komunističke partije na parlamentarnim izborima održanim tokom vikenda.

Nekoliko časova nakon što su demonstranti preplavili centar prijestonice Kišnjeva, opozicioni lideri su pozvali na održavanje novih izbora.

Većina demonstranata su studenti koji ne vide budućnost u inače siromašnoj zemlji, ukoliko komunisti dođu na vlast.

Demonstranti su bacali kamenje na policajce u opremi za razbijanje skupova, koji su štitili predsjedničku kancelariju i parlament, i potom se probili u oba objekta.

Rusija je izrazila zabrinutost povodom situacije u Moldaviji, a visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Havijer Solana uputio je apel za smirivanje situacije.

"Pozivam obje strane da se uzdrže od nasilja i provokacija. Nasilje protiv državnih objekata je neprihvatljivo", saopštio je Solana.

On je dodao da je važno poštovati pravo demonstranata na okupljanje, ali je podsjetio da su međunarodni posmatrači objavili da su izbori ispunili mnoge međunarodne standarde, te da su potrebna određena poboljšanja.