Oružani sukobi
24

Nemiri u Ekvadoru: Povećana vojna straža na ulicama i pooštrene mjere sigurnosti

L. S.
Vojnici patroliraju ulicama Guayaquila, najvećeg grada u Ekvadoru (Foto: EPA-EFE)
(Foto: EPA-EFE)
Grupa naoružanih muškaraca 9. januara upala je u televizijski studio dok je išao program uživo u Ekvadoru i prijetila osoblju, zbog čega je predsjednik Daniel Noboa najavio rat protiv kartela i naredio pooštravanje sigurnosnih mjera.
Nakon incidenta, predsjednik Daniel Noboa potpisao je izvršnu uredbu kojom se proglašava unutrašnji oružani sukob te se navodi nekoliko skupina organiziranog kriminala koje su označene kao "terorističke organizacije" i "nedržavni akteri".

Mjere je uveo nakon što je šef bande Los Choneros u nedjelju nestao iz strogo čuvanog zatvora. Gotovo 40 drugih zatvorenika, uključujući još jednog osuđenog narkobosa, pobjeglo je iz drugog zatvora u gradu Riobamba u ranim jutarnjim satima u utorak.

Shodno tome, uslijedilo je povećanje sigurnosnih mjera u Ekvadoru. Vojnici čuvaju stražu na ulicama u Guayaquilu i naročito ispred televizijskog kanala TC gdje eksperti za eksplozive provjeravaju sve što se unosi u studio.

Noboa je proglasio 60-dnevno vanredno stanje i policijski sat koji traje svaki dan od 23 do 5 sati. Proglašavanjem vanrednog stanja je omogućeno da vojska uspostavi red u zatvorima i pomogne policiji u njenim zadacima.

Policija može zaustavljati ljude na ulicama kako bi provjerila da li nose oružje, može vršiti pretrese u kućama ako posumnja da se u njima nalazi oružje.

Naime, Ekvador je sa svojim velikim lukama na pacifičkoj obali i ograničenim mogućnostima u borbi protiv kriminala privlačna tranzitna zemlja za pošiljke droge.