Nigerija
0

Nemiri nakon objave rezultata predsjedničkih izbora

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nemiri su izbili u dva velika nigerijska sjeverna grada Kano i Kaduma nakon objave preliminarnih rezultata predsjedničkih izbora po kojima je aktuelni predsjednik Goodluck Jonathan na putu da pobjedi.

Uz skoro sve prebrojane glasove, Jonathan - hrišćanin iz Delte Nigera koja proizvodi naftu - ima skoro dvostruko više osvojenih glasova od svog glavnog suparnika.

Mlade pristalice Muhammadu Buharija, koji je popularan na sjeveru zemlje, sukobile su se s policijom.

Posmatrački tim Afričke unije saopćio je da su to bili najbolji izbori u Nigeriji u više decenija.

Jonathan je imenovan za predsjednika prošle godine, s funkcije potpredsjednika, nakon smrti tadašnjeg predsjednika Umaru Yar'Adue.

On je založio svoj ugled na izborima, ponavljajući u više navrata da će biti slobodni i pošteni.

Preliminarni rezultati pokazuju da je Jonathan na putu da postane prvi izabrani predsjednik Nigerije iz Delte Nigera.

Dopisnik BBC-a iz Kanoa javlja da se dim uzdiže iznad grada dok su bijesni mladi ljudi palili gume širom grada, najvećeg na sjeveru Nigerije.

Oni smatraju da su rezultati namješteni u nekim područjima na jugu zemlje, gdje postoji razlika između odziva birača i rezultata.

Školska djeca su poslana kućama a poslovni prostori su zatvoreni.

Također su se pojavili izvještaji da su kuće uglednih političara iz Jonathanove stranke PDP-a spaljene, javlja dopisnik BBC-a.

U Kaduni je policija koristila suzavac i bojevu municiju da suzbije slične proteste, javlja dopisnik BBC-a iz tog grada.

Kako bi pobjedio u prvom krugu, svaki kandidat treba da osvoji najmanje 25 posto glasova u 36 nigerijskih država.

Sudeći po regionalnim rezultatima, Jonathan je prešao taj prag u najmanje 24 države.

On je osvojio više od 22 miliona glasova, u poređenju s 12 miliona koliko je do sada osvojio bivši vojni čelnik, general Buhari.

U državi Akwa Ibom, Jonathan je osvojio 95 posto glasova, a u državi Anambra 99 posto. U svojoj matičnoj državi Baylsa, on je osvojio 99,63 posto glasova.

  • Brojke od 95 posto i iznad za jednu stranu ukazuju da su to izmišljene cifre i one me lično brinu jer ozbiljno dovode u pitanje kredibilitet ovih izbora, izjavio je AFP-u Jibrin Ibrayhim iz Centra za demokratiju i razvoj.

Portparol generala Buharija, Yinka Odumakin, također je izjavio da je bilo neregularnosti, ali da će svako osporovanje izbornih rezultata uslijediti nakon prebrojavanja svih glasova.