Arizona
0

Nemarni kamper prouzrokovao požar, stotine evakuisanih

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
U gradu Flagstaffu u Arizoni izbio je požar velikih razmjera. Nakon što se vatra primakla na samo 500 metara od naseljenog područja, vlasti su organizovale hitnu evakuaciju, javlja agencija "Associated Press".

Požar je izbio u nedjelju ujutro te je do večeri izgorjelo oko 11 kvadratnih kilometara šume, uzrokujući veliku količinu dima u regionu.

Stanovnicima je savjetovano da što prije napuste područje, što su neki i učinili, a neki su ostali gledajući u požar i gusti dim koji vjetar širi planinom.

Prema riječima glasnogovornika vatrogasne službe, Erica Neitzela, požar se u nedjelju navečer primakao na samo 500 metara od naseljenog područja ispod planine. To je primoralo vatrogasce da rade jačim tempom. Ipak, nasreću, nijedan objekat nije izgorio.

Iz pet helikoptera i osam kanadera su bačena sredstva za gašenje požara, dok se oko 300 vatrogasaca na tlu bori sa plamenom.

"Crveni križ" je otvorio sklonište za raseljene stanovnike u srednjoj školi u Flagstaffu.

Stanovnik grada Kyle Lathrop, koji je u trenutku požara sadio cvijeće u svom dvorištu, prvo je pomislio kako će vatra zaobići naselje, ali nakon što je vidio ljude kako se pakuju i razgovarao s njima, shvatio je da i on treba otići.

"Dio ljepote življenja u prigradskom naselju je i rizik od požara", izjavio je Lathrop.

Stanovnici 116 domaćinstava su se vratili svojim kućama nakon što su vatrogasci uspjeli osigurati prostor oko naseljenog područja.

Požar je prouzrokovao čovjek iz Kalifornije koji je ostavio neugašenu vatru u kampu tri kilometra udaljenom od Flagstaffa.

"Koliko je nama poznato, ovo nije namjeran nego nemaran čin", izjavila je glasnogovornica gradske uprave Kimberly Ott.