Fidel Castro
0

"Nemam ništa protiv Obame"

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Fidel Castro kaže da nema ništa protiv Baracka Obame iako, kako kaže, američki predsjednik "fanatično vjeruje u kapitalistički imperijalistički sistem".

"Barack Obama fanatično vjeruje u kapitalistički imperijalistički sistem koji su SAD nametnule svijetu", napisao je bivši kubanski lider Fidel Castro (83) u tekstu koji je u objavljen u Havani.

Castro u tekstu ne pominje Obaminu deklaraciju u kojoj u srijedu osuđuje "represiju" na Kubi i poziva na oslobađanje oko 200 kubanskih političkih zatvorenika.

"Obama se po militarističkoj politici, pljačkanju prirodnih bogatstava, nezakonitoj razmjeni sadašnje administracije sa zemljama trećeg svijeta uopšte ne razlikuje od svojih prethodnika", smatra Castro.

Castro međutim dodaje da i pored svega on "nema ništa protiv Obame, a još manje protiv američkog naroda".

"Mi smatramo da je reforma zdravstva bila važna bitka i uspjeh za Obaminu vladu", naveo je bivši kubanski lider.

Ali, dodaje Castro, "ogromna ekonomska, tehnološka i naučna moć SAD-a neće moći da preživi tragediju koja prijeti planeti".

"Snažni potresi koji su od početka godine pogodili Haiti i Čile, predstavljaju "dokaz opasnosti koje prijete civilizaciji", ocjenjuje Castro.

"Predsjednik Obama mora da preko kompjutera potraži brojke i razgovara s najpoznatijim naučnicima i vidjeće da je njegova zemlja daleko od toga da je model koji on nudi ostatku svijeta", naveo je Castro, prenose agencije.

Fidel Castro, dugogodišnji lider Kube, 2006. je predao vlast svom bratu Raulu zbog zdravstvenih problema.