Kuba
0

Nema više jednakih plata za sve

Sarajevo-x.com
Kuba će napustiti sistem jednakog plaćanja i dozvolit će da se nagrade uposlenici i menadžeri za izvodivost, najavio je viši službenik.

Zamjenik ministra rada Carlos Mateu je izjavio da trenutni sistem, koji je na snazi od komunističke revolucije od 1959. god., nije više “prikladan”.

On je rekao da bi razlika u platama trebala unaprijediti produkciju i servise. Predsjednik Raul Castro je predstavio seriju reformi otkako je naslijedio brata Fidela u februaru.

Pišući za novine komunističke partije Granma, Mateu je izjavio da bi službenici trebali primiti minimum 5% bonusa za ostvarene ciljeve ali bez povećanja plata.

Menadžeri bi mogli zaraditi do 30% bonusa ukoliko timovi koje vode poveća proizvodnju.

“Štetno je davati uposleniku manje nego što zaslužuje, ali je štetno davati mu i ono što ne zaslužuje”, prenijele sun ovine.

Prosječna plata u Kubi, za sve, od doktora do radnika na farmi, jeste 20 američkih dolara mjesečno.

Čak i prije nedavnog rasta cijena nafte i hrane, Cuba je trošila milijarde dolara na uvoz, i taj će iznos vremenom sve više rasti.

Dosad je najviše reformi sprovedeno otkako je Raul Castro predsjednik Kube. Ukinuo je zabrane na korištenje mobitela i kompjutera.

Posljednja promjena je fundamentalna za marksističku ekonomsku politiku, dodao je dopisnik BBC-ja.