Obamina administracija
0

Nema ustupaka Pjongjangu

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Administracija predsjednika SAD Baracka Obama saopštila je danas da nije ponudila nikakve ustupke Sjevernoj Koreji u vezi sa njenim nuklearnim sporom sa Zapadom u zamjenu za oslobađanje dvije američke novinarke.

Novinarke su oslobođene tokom posjete Pjongjangu bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona. Ovo je bio kontakt na najvišem nivou između dvije zemlje u posljednjih više od deset godina.

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je da je Clinton razgovarao sa sjevernokorejskim rukovodstvom o "pozitivnim stvarima koje bi mogle da proisteknu" iz oslobađanja dvije žene, koje su bile pritvorene od marta.

Obama je pozvao telefonom porodice Laure Ling i Eune Lee i izrazio olakšanje povodom njihovog puštanja na slobodu. Istovremeno, administracija u Washingtonu upozoila je Pjongjang na još dublju izolaciju ukoliko nastavi da prkosi međunarodnim zahtjevima u vezi sa svojim nuklearnim i raketnim programom.

"Jasno smo stavili do znanja u svakoj komunikaciji sa Sjevernom Korejom, a i predsjednik Clinton je jasno govorio u svojim razgovorima da je to potpuno privatna, humanitarna misija", rekao je zvaničnik koji je želio da ostane anoniman.

On je izjavio da je oslobađanje novinarki "potpuno odvojeno pitanje od odnosa Sjeverne Koreje i međunarodne zajednice", ali je dodao da je Kinton "prenio svoje stavove o denuklearizaciji predsjedniku Kim Jong Il".

Sjeverna Koreja je zatražila da Clinton dođe u posjetu, a Obamina administracija je to odobrila tek nakon što je Pjongjang garantovao da će novinarke biti oslobođene i da ovo pitanje neće biti povezano sa nuklearnim sporom, izjavio je američki zvaničnik.