WiFi blokiran u cijelom Vatikanu
258

Nema Twittera za kardinale dok ne izaberu novog papu

Klix.ba
Među kardinalima koji će birati novog papu je osam aktivnih korisnika Twittera, ali se Vatikan pobrinuo da im onemogući pristup ovoj društvenoj mreži dok traju konklave.

U ponedjeljak su unutar Sikstinske kapele instalirani uređaji koji ometaju signal za mobitele, internet i skrivene mikrofone. WiFi će biti blokiran u cijelom Vatikanu do kraja konklava, odnosno dok se ne izabere novi papa.

Stroga zabrana pristupa internetu uopće ne iznenađuje, ako se ima u vidu da ni do sada u javnost nisu smjele izaći bilo kakve informacije iz Sikstinske kapele dok se ne izabere novi poglavar Rimokatoličke crkve.

Kardinali koji učestvuju u izboru pape se zaklinju da će sve držati u tajnosti, a zakletvu položu čak i liječnici i medicinske sestre te drugo osoblje koje se brine za kardinale dok traju konklave. Oni se moraju zakleti da nikome neće kazati ništa o tome šta su eventualno čuli u Sikstinskoj kapeli.

Među osam kardinala koji imaju Twitter naloge su Timothy M. Dolan iz New Yorka, Sean P. O’Malley iz Bostona, Gianfranco Ravasi iz Papinskog vijeća za kulturu, Odilo Scherer iz Sao Paula, Wilfrid Napier iz Južne Afrike, Lluis Martinez iz Barcelone, Salazar Gomez iz Bogote i Roger M. Mahony iz Los Angelesa. Twitter nalog Angela Scolae iz Milana je obrisan nedavno.