{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nema Twittera za kardinale dok ne izaberu novog papu

11.3.2013. u 21:52
258
26
Nema Twittera za kardinale dok ne izaberu novog papu
258
Nema Twittera za kardinale dok ne izaberu novog papu
Među kardinalima koji će birati novog papu je osam aktivnih korisnika Twittera, ali se Vatikan pobrinuo da im onemogući pristup ovoj društvenoj mreži dok traju konklave.
U ponedjeljak su unutar Sikstinske kapele instalirani uređaji koji ometaju signal za mobitele, internet i skrivene mikrofone. WiFi će biti blokiran u cijelom Vatikanu do kraja konklava, odnosno dok se ne izabere novi papa.

Stroga zabrana pristupa internetu uopće ne iznenađuje, ako se ima u vidu da ni do sada u javnost nisu smjele izaći bilo kakve informacije iz Sikstinske kapele dok se ne izabere novi poglavar Rimokatoličke crkve.

Kardinali koji učestvuju u izboru pape se zaklinju da će sve držati u tajnosti, a zakletvu položu čak i liječnici i medicinske sestre te drugo osoblje koje se brine za kardinale dok traju konklave. Oni se moraju zakleti da nikome neće kazati ništa o tome šta su eventualno čuli u Sikstinskoj kapeli.

Među osam kardinala koji imaju Twitter naloge su Timothy M. Dolan iz New Yorka, Sean P. O’Malley iz Bostona, Gianfranco Ravasi iz Papinskog vijeća za kulturu, Odilo Scherer iz Sao Paula, Wilfrid Napier iz Južne Afrike, Lluis Martinez iz Barcelone, Salazar Gomez iz Bogote i Roger M. Mahony iz Los Angelesa. Twitter nalog Angela Scolae iz Milana je obrisan nedavno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: