Palestinske grupe
0

Nema sporazuma o primirju bez ukidanja izraelske blokade

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Osam palestinskih grupa sa sjedištem u Damasku, među kojima i Hamas, odbacile su u srijedu svaki sporazum o primirju s Izraelom bez ukidanja blokade koju je Izrael zaveo u pojasu Gaze, navodi se u saopćenju objavljenom nakon sastanka generalnih sekretara "frakcija otpora".

"Frakcije otpora odbacuju potpisivanje sporazuma o primirju prije otvaranja svih kontrolnih punktova, ukidanja blokade i dolaska pomoći u hrani i ljekovima", navodi se u saopćenju.

Islamistički pokret Hamas i Izrael proglasili su odvojeno prekid vatre u Gazi 18. januara, nakon 22 dana sukoba, u kojima je ubijeno preko 1.300 Palestinaca.

Egipat je predočio u utorak kalendar za izlazak iz krize za Gazu, počevši sa sporazumom o "stalnom" primirju između Izraela i Hamasa početkom februara.

Palestinske skupine, okupljene u Damasku, Hamas, Narodni front za oslobođenje Palestine (FPLP) i Islamistički džihad, rivali Fataha predsjednika Mahmuda Abbasa, preporučuju "dijalog i nacionalno pomirenje, daleko od izraelskih, međunarodnih i regionalnih uvjeta i njihovog miješanja".