Terry Davis
0

Nema slobode izražavanja ako novinare bacaju u zatvor

FENA
Evropska konvencija o ljudskim pravima garantira slobodu mišljenja, primanja i davanja informacija bez miješanja državnih vlasti, bez obzira na granice. Ne može biti istinske slobode izražavanja ni prave demokratije ako novinare bacaju u zatvor zato što rade svoj posao, navodi se u saopćenju glavnog tajnika Vijeća Evrope Terryja Davisa.

"Sve više me zabrinjava broj zatvorenih novinara u Azerbejdžanu, pa pozivam vladu te zemlje da hitno ispita svaki od tih slučajeva. Zabrinut sam i zbog nekih amandmana na ustav koji će biti izneseni na referendum u martu i koji bi mogli da još više ograniče slobodu medija", dodaje se u saopćenju dostavljenom medijima u srijedu.

Odredbe predložene kako bi se zaštitio privatni život su otišle predaleko i mogle bi biti u suprotnosti s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, smatra Davis.

"Vijeće Evrope je spremno da savjetuje države članice o sredstvima koja mogu da pomire privatni život osoba i slobodu izražavanja, ali će to učiniti samo na zahtjev njihovih vlada", zaključuje se u saopćenju.